Plantje in de wei, wie ben jij? – Het madeliefje

Bellis perennis, madeliefje,  is een ontzettend waardevolle en nuttige plant. Haar naam verraadt dit al, zoals plantennamen meestal de eigenschappen van een plant openbaren. Bellis komt van het Latijnse ‘mooi’ en perennis betekent ‘ alle jaren’. Het madeliefje is dan ook een meerjarige vaste plant die bloeit van januari tot en met november. Vrijwel altijd dus!

 

In mijn herinneringen

Vele van jullie zullen het madeliefje herkennen en misschien heb je er bijzondere jeugdherinneringen aan. Het madeliefje is voor vele kinderen de eerste bloem waarmee zij in aanraking komen. Als kind heb ik regelmatig de bloem geraadpleegd wanneer ik verliefd was, om te controleren of die ander ook verliefd op mij was. Ook het liedje uit de jeugdserie ‘Madelief’  klinkt in mijn hoofd bij het zien van Madeliefjes.

 

Voorkomen

Het Madeliefje is algemeen voorkomend in Nederland en vestigt zich met name in grasland als in bermen of op dijken. Ze komt voor op elke bodemtextuur en heeft een ruime tolerantie qua bodemvochtigheid en zuurgraad van de bodem. Een matig vochtig grasland heeft wel haar voorkeur. Madeliefjes behoren tot de kamgrasweiden. Het madeliefjes houdt niet van sterk bemest grasland en dat maakt het madeliefje voor paardenmensen een teken van hoop. Wanneer het madeliefje verschijnt, is er goede hoop op ontwikkeling tot een kruidenrijk grasland.

 

‘Het madeliefje houdt niet van sterk bemest grasland en dat maakt het madeliefje voor paardenmensen een teken van hoop.’

 

Uiterlijke kenmerken

Bellis perennis is makkelijk te herkennen aan de kleine witte bloemen die vrolijk boven het gras uitsteken. Ze vormt in het gras rozetten van spatelvormige behaarde bladeren. De bladeren worden zo een vijf cm lang. Uit de bladrozet komen overwegend bladloze stengels die elk één bloemhoofdje dragen. De composietbloemen bestaan uit meerdere witte lintvormige bloemblaadjes. De randen verkleuren soms tot rode of paarsige tinten.  Het hart bestaat uit vele gele buisbloemen.

 

Voedingswaarden

Zowel de bladeren, bloemen als zaden van het madeliefje kunnen gegeten worden, ook door ons overigens. Je kunt de bladeren bijvoorbeeld gebruiken als veldsla. Het madeliefje is rijk aan kalium, calcium, magnesium en ijzer. Ook bevat het veel vitamine A en C. Daarnaast beschikt het madeliefje over inuline, een prebiotica voor paarden die een gezonde darmflora bevordert.

 

Welke plant is dit-madeliefje-eetbaar voor paarden-giftige plant-paardenplanten-wildplukken-bellis perennis-kruiden voor paarden-paardentuinen-equihabitat-paddock pardise

 

Laat een reactie achter