Paardenborder kant-en-klaar

Knautia arvensis, beemdkroon

Bij het aanleggen van een natuurrijke leefomgeving voor je paard is beplanting onmisbaar. Een Paddock Paradise® , Equi habitat® , Paarden habitat of Paardentuin is pas echt paradijselijk in combinatie met beplanting. Planten zorgen voor een variatie aan ruwvoer waardoor je paard weer op zoek kan naar voedsel. Ze dragen ook bij aan de landschappelijke inpassing  en het vergroten van de ecologische waarde in een gebied.

 

Je bent inmiddels wellicht al bekend met houtsingels, hagen, heggen, struweel, vogelbosjes en vrijstaande bomen. Dit zijn slechts enkele voorbeelden van beplantingen die jouw paddock tot leven brengen. Deze beplantingstypen bestaan uit houtige gewassen. Hun verschijningsvorm is jaarrond zichtbaar en daarom zijn het belangrijke structuurdragers. Ze schermen af, beaccentueren zichtlijnen, marken bijzondere plekken en meer. Ze creëren een ruimtelijk kader en brengen daarmee orde en rust op een erf.

 

Wanneer je met al die planten aan de slag gaat, ga je zien hoeveel geluk het brengt bij je paarden. Bovendien trek je heel veel andere vriendjes aan zoals wellicht een fazant, een ree, een das, een heggenmus of een prachtige haas. Voor je het weet heb je een verzameling aan prachtige paardenplanten, want het is erg verslavend zo leuk!

 

Dan wil je misschien net als ons een stapje verder? Een nieuwe wereld ontdekken? Die van de vaste planten! Direct bestellen? Ga naar de webshop van Paard en Plant!

Paardenborder kant-en-klaar, eetbare paardenplanten

Sietske Paard en Plant

 

De kracht van vaste planten

Geniet jij ook zo enorm van kleurrijke borders? Waar het gonst van de vlinders en de bijen. Waar geuren en kleuren je zintuigen prikkelen. Hoe gaaf zou het zijn als je eetbare borders voor je paard kunt aanleggen? Zodat je erf sfeervol en aantrekkelijker wordt. Zodat je entree bezoekers welkom heet. Of je rijbak als een ware Zen-tuin voelt. Paard & Plant en Paardentuinen bundelden hun kracht en ontwikkelde twee kant-en-klare paardenborders! Voor iedereen die net als ons geen genoeg kan krijgen van paardenplanten.

Rozenbottels, vitamineC, paarden, Rosa 'Pierette Pavement'

Rosa ‘Pierette Pavement’ maakt onderdeel uit van border ‘Samen genieten’.

 

Wat is een border?

Een border is een beplantingsrand of beplantingsvak met veel hoge sierwaarde. Vaste planten vormen de basis van een border. Met hun kleur, structuur en hoogte wisselen elkaar af. De meeste vaste planten sterven in de winter bovengronds af, maar ze komen  elk jaar weer terug om opnieuw te groeien en bloeien. Als je de juiste vaste planten op de juiste plek zet, ontstaat er een border die jaarrond interessant is en die minstens tien jaar lang mooi blijft!

Paardenborder kant-en-klaar na aanplant

Paardenborder kant-en-klaar na aanplant

Plantenkennis

Dat vraagt om kennis van planten. Allereerst dienen de planten eetbaar te zijn! De ‘paardenborder kant-en-klaar’ is immers bedoeld om paarden en soms ook paardenmensen van te laten snoepen.  Daarnaast moet je de eigenschappen van planten kennen om een border te vormen die lang mooi blijft. Welke hoogte, bloeiwijze of bloeikleur krijgt een plant? Blijft het een polletje of is het een plant die breed uitspreidt? Sterft de plant in de winter bovengronds af of behoudt deze zijn loof of structuur? Zorg ervoor dat het een aaneengesloten geheel wordt, zo zorg je ervoor dat onkruid minder kans krijgt om te groeien. Een vaste planten border ontwerpen en inrichten is dan ook een beetje een vak apart. Je kunt het zeker leren en er is ook helemaal niets mis mee om gewoon onbevangen aan de slag te gaan. Daar kun je alleen maar van leren en het bevordert ook je enthousiasme. Wil je gegarandeerd succes? Of ben je nog een pionier op bordergebied? Dan is de ‘paardenborder kant-en-klaar’ voor jou!

Laura Knoops Paardentuinen ontwerper beplantingsplan

Laura maakte twee beplantingsplannen zodat jij verzekerd bent van jaarrond border plezier.

‘Paardenborder kant-en-klaar’

De ‘Paardenborder kant-en-klaar’ is een pakket dat met liefdevolle kennis en kunde is samengesteld zodat iedereen met vaste planten aan de slag kan.  Het bestaat uit een beplantingsontwerp, plantlijst, uitgebreide plantinstructie en natuurlijk  alle planten die nodig zijn om de border te vormen! Het pakket is verkrijgbaar in twee versies. Kies voor de ‘Zonaanbidders’ of ‘Samen genieten’. Beide ontwerpen zijn leverbaar in drie maten. Namelijk de mini (4 m2), de medi (6 m2) en de maxi (12 m2). Zo is er op ieder erf een plekje te vinden voor prachtige vaste planten.

Aanplanten, tuingemak, doe het zelf borderpakket

Met het kant-en-klaar borderpakket kun je direct aan de slag en zelf je border aanplanten.

Waar planten?

Een beplantingsplan dat uit vaste planten bestaat, is heel geschikt voor plekken waar een fraaie en sterke beplanting gewenst is. Plant je paardenborder op een zonnige plek langs een stalmuur, schutting, gazon, of heesterrand. De borders zijn bij uitstek geschikt voor aanplant langs een entree, veel gebruikte route, de rijbak, als overgang tussen je privé tuin en paddock. De mogelijkheden zijn eindeloos. Inspireer ons en anderen met jouw toepassing!

 

Aan de slag gaan!

De Paardenborder kant-en-klaar kan jaarrond worden geplant, mits het niet vriest. Alle planten worden namelijk geleverd in pot. Je ontvang een compleet pakket inclusief instructieboekje en plantkaart. Met de instructies helpen we je de juiste locatie te kiezen, de ondergrond voor te bereiden,  de planten uit te zetten en geven we tips voor het daadwerkelijke aanplanten. Daarnaast vind je in het instructieboekje informatie over het onderhoud. De plantkaart is geplastificeerd en kun je met alle weersomstandigheden mee naar buiten nemen. Na aanplant hang je deze leuk in je zadelkamer of kantine. Koop jouw paardenborder eenvoudig via de webshop van Paard en Plant.

Knautia arvensis, beemdkroon

Knautia arvensis, beemdkroon, is een van de meest geliefde planten door bijen, vlinders en door ons!

 

 

 

 

 

 

 

Laat een reactie achter