Ontdek de track

Een track is een route door de leefomgeving van het paard. Het vormt de basis van een EquiHabitat® of Paddock Paradise®. Je paard huisvesten op een zogeheten tracksysteem heeft vele voordelen. Niet enkel voor het paard maar ook voor de natuur en voor jezelf! We lichten in deze blog zes voordelen toe.

Dichter bij de natuur

In de natuur brengen paarden zo een 60% van hun tijd op zoek naar voedsel en water. Daar leggen ze afstanden van 15-30 kilometer bij af. Hun hele lichaam is erop gebouwd om constant in beweging te zijn. Weinig bewegen levert al snel problemen op. Verkeerde houding, slechte doorbloeding, minder goede spijsvertering etc. Des te meer een paard kan leven als in de natuur, des te gezonder je paard blijft.

 

365 dagen vrij bewegen

Zoveel mogelijk buiten leven en vrije beweging hebben, is dus heel belangrijk. Door het grote aantal paarden en de beperkte hoeveelheid ruimte in Nederland is het echter onmogelijk om zonder aanvullende aanpassingen paarden alle dagen buiten te laten lopen. Het land wordt dan over begraasd en verdicht. Ernstige modderproblematiek is het gevolg. Met behulp van tracks kun je alle dagen vrije beweging bieden, zonder dat het gehele terrein stuk gaat.

 

Voorkom grootschalige bodemverdichting

Want op een verstoord weiland kan geen gezond ruwvoer voor paarden groeien. Je blijft dan vechten tegen allerlei ongewenste kruiden of gezondheidsproblemen als zandkoliek door overmatig zand binnenkrijgen.

Door de verdichting van de bodem te beperken tot op de tracks, behoud je weide:

  • een goede bodemstructuur;
  • gesloten graszode waarin ongewenste kruiden weinig kans vinden;
  • een bodem die goed water doorlaat en water in de bodem vasthoudt.

 

Natuurlijk foerageergedrag

Een track stimuleert veel meer beweging dan het verblijven in een paddock. De track is als een weg waarover je van A naar B kunt bewegen. Een rechttoe rechtaan paddock is als een plein. Daar kun je op verblijven, maar je gaat er meestal niet doelloos rondjes overheen wandelen. Zo ook een paard niet. Als vluchtdier gaan zij sowieso graag spaarzaam met hun energie om. Je weet maar nooit wanneer je het echt nodig hebt.

Door op de track verschillende voerpunten te plaatsen en langs de track gevarieerd ruwvoer aan te bieden met behulp van beplanting, blijven ze constant in beweging. Door ruimte te geven aan natuurlijk foerageergedrag wordt verveling verledentijd en is er geen reden tot het ontwikkelen van zogeheten stalondeugden.

 

Natuurlijke hoefslijtage

Door verschillende ondergronden te integreren in een EquiHabitat® kunnen paardenhoeven op een meer natuurlijke wijze ontwikkelen en afslijten. Zo houden ze hun tenen beter kort en afgerond én raakt oud zoolmateriaal los.

 

Minder zorgen, meer plezier

Tot slot geeft huisvesting op een tracksysteem jou als eigenaar veel meer rust en tijd. Je hoeft je paard niet steeds van buiten naar binnen te verplaatsen en weer terug. Want hij kan die keuze zelf maken. Hij kan de hele dag rondkuieren om zichzelf beter te vermaken. Dus heb je zelf een keer geen goede dag, ook zonder jouw bezoek heeft je paard ruimte om te bewegen, te spelen en te ontdekken.

Laat een reactie achter