Mineralen en sporenelementen

Diverse likstenen als mineralenbuffet

Diverse likstenen als mineralenbuffet

Mineralen

Vitamines, mineralen en sporenelementen, je paard heeft ze allemaal nodig om zijn lichaam van voldoende bouwstoffen te voorzien. Vitamines maakt een gezond paard voor het grootste deel zelf aan. Mineralen en sporenelementen haalt je paard uit de natuur. Door het eten van een rijke variatie aan planten. Denk aan bomen, struiken, kruiden maar ook het schrapen van mossen die op gesteente groeien. Onze gedomesticeerde paarden komen in hun leefomgeving niet vaak zo een diversiteit tegen.  Met behulp van een mineralenbuffet en een zoutrots kun je jouw paard toch een vrije keuze aan mineralen en sporenelementen aanbieden.

Het verschil tussen vitamine, mineralen en sporenelementen.

Mineralen en sporenelementen zijn anorganische stoffen. Ze zijn afkomstig uit dode natuur. Mineralen zijn bouwstoffen die het lichaam nodig heeft maar niet zelf kan aanmaken. Mineralen kunnen alleen via de voeding in het lichaam terechtkomen. In principe zijn mineralen en sporenelementen hetzelfde. Sporenelementen zijn mineralen waarvan we maar zeer kleine hoeveelheid nodig hebben.

Vitamines zijn juist organische stoffen en afkomstig uit de levende natuur. Veel vitamines kunnen paarden zelf aanmaken in de achterdarm. Een gezonde darmflora is daarvoor wel een voorwaarde. 

Belangrijke mineralen en sporenelementen

Belangrijke mineralen zijn: Calcium, Fosfor, Magnesium en Natrium. Deze vormen essentiële bouwstoffen voor het lichaam en zorgen onder andere voor een goede botstructuur, vochtregulatie en zouthuishouding. Daarnaast heb je sporenelementen als koper, zink en selenium. Sporenelementen zijn een noodzakelijk onderdeel van enzymatische processen en zorgen ervoor dat stofwisseling goed verloopt.

Mineralenbuffet

Paarden hebben een neus om te zoeken naar grondstoffen die hun behoefte vervult. Dit noemen we zelfmedicatie en gezonde paarden zijn hier erg goed toe in staat. Het is een waardevolle vorm van omgevingsverrijking die het ruiken en proeven stimuleert. Een mineralenbuffet bestaat uit verschillende oplossingen in water. Voorzie elke emmer van de dagelijkse aanbevolen hoeveelheid, zodat je paard er nooit teveel van kan innemen. Door te werken met kleine hoeveelheden voorkom je ook dat de emmers lang staan. mocht er na 48-72 uur nog steeds wat over zijn? Voedt er dan de bodem en je beplanting mee. Dan behouden je paarden er indirect toch toegang toe. Je leert ontzettend veel van je paarden wanneer je observeert waar ze veel gebruik van maken en daar notities van maakt. Je zult ontdekkingen doen over hun gezondheid en de behoeften van je paard gedurende de verschillende seizoenen. Pure Horse biedt een prachtig assortiment mineralen aan om een buffet samen te stellen. Liever een kant-en-klaar proefpakket? Probeer het mineralenbuffet van Femke Dölle.

Vloeibaar mineralen buffet

Zoutrots

Een andere leuke manier om mineralen en sporenelementen aan te bieden, is een zoutrots van verschillende likstenen. Let er bij likstenen op dat er geen geur-, kleur- en smaakstoffen aan de liksteen is toegevoegd. Check het etiket ook goed om toegevoegde suiker (melasse). Dit kan er toe leiden dat een paard meer inneemt dan waar het lichaam behoefte aan heeft met gezondheidsproblemen tot gevolg. Onze zoutrots bestaat uit de Himalya liksteen, de Paardnatuurlijk Magnesium liksteen en de Duitse bergsteen van Krämer die helaas niet meer verkrijgbaar is. Die was hier de ultieme favoriet.