Mijn keuze voor de Haybutler

In Nederland is circa 55% van de onderzochte recreatiepaarden in een wetenschappelijk onderzoek te dik. Dit overgewicht is niet zonder risico. Bekende gevolgen zijn: insuline resistentie, hoefbevangenheid, verminderde vruchtbaarheid, verminderde prestatie, goedaardige vet tumoren in de buik (kan leiden tot koliek waarbij operatie noodzakelijk is). Kortom te dik zijn is niet onschuldig voor paarden. Tegelijk is het een hele uitdaging om paarden op een gezond gewicht te krijgen of te houden. Zoals je in de vorige blog kon lezen, mogen ze niet langer dan 4 uur zonder ruwvoer staan. Hoe ga je dan om met paarden die, ondanks een slowfeeder, hun hooiportie voor 12 uur, in korte tijd opeten? Een hooiautomaat biedt uitkomst!

Mijn behoefte aan een hooiautomaat

Als eigenaar had ik vaak stress wanneer we langere tijd van huis waren. Ondanks dat mijn Shetlanders zich vaak redelijk lang met een slowfeeder gevuld met een mix van hooi en stro bezighielden, had mijn Highlander pony het vrij snel leeg. Bovendien ging ze direct door naar het volgende net, en het volgende net. Tot dat alles op was. ’s Ochtends vroeg ik me altijd af hoe lang ze nou zonder hooi hebben gestaan? Stro en takken liggen er eigenlijk altijd, maar er wordt niet altijd veel gebruik van gemaakt. Je zou kunnen denken: ‘Tja dan hebben ze ook niet echt honger’. Echter werd Mòrag er wel chagrijnig van en daar ondervond iedereen stress van. Meer hooi aanbieden kon niet. Ze was al veel te dik en moest nodig afvallen. Maar emotioneel welzijn is ook belangrijk! Daarom ging ik op zoek naar een hooiautomaat.

 

Voordelen van een hooiautomaat

Een hooiautomaat is naar mijn inzien dé oplossing om de voedselinname van paarden te reguleren. Je kunt de hoeveelheid ruwvoer eenvoudig op een gelijkmatige manier over de dag verdelen.

Met als belangrijkste voordelen voor het paard:

  • Het continu eten van kleine beetjes sluit het beste aan op het natuurlijke foerageergedrag.
  • De voedselinname vertraagd en toch ontstaat er een gevoel van continu aanwezigheid van hooi.
  • De bloedsuikerspiegel blijft beter in balans. Insuline is beschikbaar voor andere lichaamsprocessen.
  • Het hooi blijft schoon en droog.

 

Met als belangrijkste voordelen voor de eigenaar:

  • Je hebt meer zicht op de hoeveelheid hooi die je voert.
  • Je kunt met twee voerbeurten 10 porties aanbieden.
  • Geen stress meer over hoe lang je paarden zonder hooi staan.
  • Minder verspilling van hooi.

Samen in een natuurlijke graaspositie uit de hooiruif eten.

Waarom de Haybutler?

In mijn keuze voor een hooiautomaat vond ik de vrije locatie keuze, de eetpositie en het aantal voermomenten de belangrijkste criteria. 

Locatie

De Haybutler werkt op vier penlite batterijen. Een groot voordeel want hierdoor kun je de Haybutler echt overal neerzetten, dus ook aan de track om zoveel mogelijk beweging te stimuleren. De batterijen gaan naar verwachting 1 jaar mee. Ik ga het zelf ervaren en zal jullie op de hoogte houden. Mocht je de Haybutler wel op het stroomnetwerk willen aansluiten dan kan dat eenvoudig met de bijgeleverde adapter. 

De Haybutler is gemaakt van aluminium en RVS, hierdoor kan de Haybutler zonder problemen buiten staan. Dus ook aan de track. Extra handig zijn de voorgemaakte schroefgaten om de afrastering te bevestigen aan de Haybutler. Zo houd je de stroomband op afstand van het apparaat. 

Eethoogte 

Veel hooiautomaten bieden het hooi aan boven de hoogte van de voorknie. Zelf vind ik dit te hoog gezien een paard 80% van zijn eten verzameld in graashouding. Door de vormgeving en plaatsing van de hooiruif biedt de Haybutler een eethouding die zoveel mogelijk lijkt op de natuurlijke graashouding.

Aantal voerbeurten

De Haybutler heeft 5 compartimenten waar ruwvoer in kan. Tijdens het vullen van de Haybutler kan je de eerste voerbeurt direct in de ruif leggen. De overige 4 porties leg je op de 4 hooiplanken. Deze gaan op zelf vooringestelde tijden los. Hierdoor valt het ruwvoer beneden in de ruif. Een schuine plaat zorgt er voor dat het hooi vanzelf in de ruif glijdt.

Hooiruif Haybutler

Het geweven slowfeedernet voorkomt schade aan tanden of tandvlees.

 

Installatie van de Haybutler

Op 19 december 2021 is de Haybutler van Paddock Tweaks geleverd. Shanna en Justus hebben de hooiautomaat zelf geïnstalleerd en de werking ervan geïnstrueerd. De pony’s waren reuze nieuwsgierig en wilde zoals altijd graag toezicht houden bij deze nieuwe verandering in De Paardentuin.

Voorbereiding

Om de Haybutler te installeren heb je een vlakke ondergrond nodig. Die bestaat in ons geval uit een dun laagje straatzand met daarop stoeptegels. Hierdoor staat de Haybutler netjes recht en droog. De afmetingen van de Haybutler zijn 60 x 50 x 150 cm ( breedte x diepte x hoogte). De (optionele) hooiruif is 70 cm x 40 cm (breed x hoog).

Plaatsen

De hooiautomaat is gemaakt van aluminium. Hierdoor is het apparaat zeer licht in gewicht. De Haybutler is gemakkelijk op een steekwagentje naar zijn locatie te rijden. Bij aankomst zit de Haybutler in folie zodat er geen beschadigingen ontstaan tijdens het transport. Na installatie is de beschermfolie eenvoudig te verwijderen.

De Haybutler is licht in gewicht en eenvoudig verplaatsbaar.

Plaats de Haybutler op een schone, droge, vlakke ondergrond.

Het beschermfolie voorkomt schade tijdens transport.

Stabiliseren

Omdat de hooiautomaat zo licht is, behoeft het verzwaring met behulp van zandzakken of tegels zodat de hooiautomaat niet verschuift wanneer er hooi uit de ruif geplukt wordt of een stevige stormachtige wind optreed. De tegels kun je in het onderste compartiment plaatsen, dat je vervolgens afdicht met een afdekplaat. Hierdoor zie je de ballast niet liggen.

Ballast van stoeptegels om de Haybutler te stabiliseren.

De ballast bevindt zich achter de hooiruif.

De ballast zit netjes weggewerkt. Overal is aan gedacht!

Programmeren

Vervolgens kun je de Haybutler programmeren. De instructiekaart wijst duidelijk uit hoe je dat doet, maar eens je het samen met Shanna hebt ingesteld, zul je het niet snel vergeten. Het programmeren van de vier lades gebeurt met een 24 uurs klok. Zelf gebruik ik vier lades per 12 uur. Ik stel de klok daarvoor 2 keer per dag in, dat gaat immers zo eenvoudig.

Shanna geeft een korte instructie hoe je de hooiautomaat programmeert.

Vullen

In totaal kan er circa 10 kilo geperst hooi in de hooiautomaat. De plakken hooi zijn gemakkelijk op de planken te leggen. Het is belangrijk dat het hooi enigszins compact is, dan glijdt het makkelijker van de plank af.

In de vier compartimenten kan in totaal 10 kilo geperst hooi.

Ervaring met de Haybutler

Op 19 dec 2021 is de Haybutler geplaatst. Tot nu toe ben ik nog altijd dol enthousiast. Over een poosje zal ik meer delen over mijn ervaringen met de Haybutler.

 

De Haybutler ervaren

Tijdens kennisdagen en adviessessies in De Paardentuin, kun je de Haybutler zelf ervaren. Kom gerust kijken hoe eenvoudig de Haybutler zich laat bedienen en hoe zorgvuldig alles is afgewerkt. Wil je meer over de Haybutler of een Haybutler aanschaffen? Ga naar de webshop van Paddock Tweaks. Er is nu ook een doe-het-zelf-pakket beschikbaar!