Hoefgezondheid

Het creëren van een goede hoefgezondheid hangt af van verschillende factoren. Een gezonde voeding, voldoende beweging, een hygiënische omgeving en de juiste bekapping en bekapinterval zijn belangrijke randvoorwaarden. Een andere factor die de hardheid en functionaliteit van hoeven beïnvloed is variatie in ondergronden.

Gezonde, functionele hoeven 

Paarden hebben zich gedurende de evolutie aangepast aan extreme levensomstandigheden met: uitgestrekte droge steppes, stenige bergen en gravelachtige rivierbeddingen. Hoeven van wilde mustangs laten ons zien dat deze levensomstandigheden tot functionele hoeven leiden. Hoeven met over het algemeen afgeronde tenen, brede stralen en zonder uitstekende randen of richels, scheuren of afbrokkelingen.

Hoeven moet je trainen

Om gezonde, functionele hoeven te ontwikkelen dienen we zoveel mogelijk op zoek te gaan naar die natuurlijke omstandigheden. Een sterke, harde hoef krijg je niet zomaar. Die moet je trainen. Des te meer een paard beweegt des te meer de doorbloeding wordt gestimuleerd. Door over harde, ruwe en onregelmatige ondergronden te lopen, slijten hoeven sneller, maar groeien ze ook sneller aan! 

Hoe stimuleer je beweging?

Met de aanleg van een track! De track is een route door de leefomgeving van je paard. Door op en langs de track eten, drinken, mineralen en andere bronnen aan te bieden worden er veel meer meters afgelegd dan in de box of paddock.  Meer voordelen van de track lees je hier

Spelen met ondergronden

Om zoveel mogelijk variatie aan te kunnen bieden ben ik aan het experimenteren met een blotevoetenpad voor paarden. Het blotevoetenpad is als een sensorische route die naast het stimuleren van de hoef ook de proprioceptie, balans en coördinatie van het paard prikkelt. Volgende week deel ik met jou hoe je een blotevoetenpad aanlegd.