Het ideale plantseizoen

Een veelgestelde vraag tijdens adviessessies is wat het beste plantseizoen is. Daar verschilt gedachten van realiteit. In het voorjaar laat het weer zich van een vriendelijke kant zien. De tuinkriebels nemen bij velen toe bij de eerste zonnestralen na het vaak sombere winterweer. Dit geeft het gevoel dat het voorjaar het ideale plantseizoen is. Maar niets is minder waar. De ideale periode is NU! Tussen eind september en begin april, maar liever nog voor Kerst. Hoe dat zit, lees je in deze blog!

Plantseizoen

Planten gaan in rust

Allereerst is het najaar het seizoen waarin planten weer tot rust komen. Bladverliezende planten, struiken en bomen laten hun bladeren vallen of sterven bovengronds af. Ze hebben daarom maar weinig voeding en water nodig. In rust behoeven pas geplante planten daarom weinig nazorg.

 

Water in overvloed

In het najaar valt er over het algemeen meer regen. Daarnaast staat de zon lager waardoor de verdamping minder groot is. De bodem is gedurende deze periode bijna altijd vochtig wat gunstig is voor de aangroei.

 

Warme bodem

Een laatste belangrijk voordeel is dat de bodem nog relatief warm is. De plantenwortels kunnen zich daardoor nog een tijdje ontwikkelen totdat de bodem verder afkoelt in de winter. Planten die je in het najaar plant, groeien dus direct aan. Plant je in de winter dan zullen de planten vaak vanaf februari al nieuwe wortels gaan vormen. Dit geeft de planten enorm veel voordeel in het voorjaar. Ze kunnen met hun grotere wortelkluit veel beter vocht en voeding opnemen en beter groeien en bloeien. Planten die laat in het seizoen of die in het voorjaar worden geplant, hebben het veel zwaarder. Zij moeten met een beperkte kluit én al ontluikende bladeren of bloemknoppen direct zorgen dat ze voldoende vocht en voeding kunnen opnemen.

 

Vorst vrij als voorwaarde

Er is in de periode van eind september tot eind maart maar één periode waarin je niet kunt planten.  Namelijk wanneer er vorst in de grond zit. Je kunt dan geen goed plantgat maken en de grond mooi tussen en om de kluit verdelen en aansluiten. Wanneer de bodem weer ontdooit is, is planten weer prima mogelijk.

Plantsleuf voor haag

Uitzonderingen op de regel

Sinds we ook planten in pot kunnen telen, is het plantseizoen aardig opgerekt. In pot geteelde planten, struiken en soms zelfs bomen kunnen jaarrond geplant worden.

Bij aanplant in het voorjaar en de zomer is tijdig en voldoende water geven wel een ‘must’. Planten die blad ontwikkelen of blad hebben verdampen vocht en hebben bij aanhoudend droog weer extra water nodig. Het is daarom wel minder duurzaam.

 

Ook voor vorstgevoelige planten geldt een uitzondering. Juist de eerste winter is voor deze planten erg spannend. Door ze in het voorjaar te planten kunnen ze het gehele groeiseizoen eerst wat sterker worden. Eenmaal stevig in de aarde komen ze de winter vaak goed door.

Laat een reactie achter