Goed weidebeheer

Planten nemen mineralen en sporenelementen op uit water en uit de aarde. Door deze planten te eten en het water te drinken, kunnen paarden deze voedingstoffen opnemen. Grassen, al dan niet in de vorm van hooi, vormen daarbij de belangrijkste basisvoeding voor paarden. Het is belangrijk om goede zorg te dragen voor je grasland zodat het rijk is aan voedingstoffen. Daarom in deze blog meer over goed weidebeheer. 

 

 

Je grasland voeden

Het is een misverstand dat een onbemest grasland laag in suiker- en fructaan waarde is. Voeding is namelijk één van de voorwaarde om te kunnen groeien. Wanneer het gras weinig voeding ter beschikking heeft, kan het ondanks dat alle andere randvoorwaarden wel kloppen, toch niet goed groeien. De suikers die niet gebruikt worden voor de groei, worden dan opgeslagen. Om de suiker- en fructaanwaarde laag te houden is bemesting dus noodzakelijk. Voor een kruidenrijke weide is het dus balanceren op voldoende voeding voor gezonde groei. Tegelijk overbemesting voorkomen waarbij enkel nog productiegrassen goed willen groeien. 

Een gezonde biodiverse paardenweide

Voorkom overbegrazing 

Je doet er goed aan om de paarden pas vanaf midden juni op de weide te laten en te roteren naar een nieuwe weide van zodra het kruidenrijkgrasland gemiddeld nog maar 5 cm hoog staat. Een drietal rotatieweides heeft de voorkeur. Stel steeds maar één weide open voor de paarden. Hoeveel je kunt beweiden is afhankelijk van hoe snel je gras groeit en hoeveel paarden je hebt lopen. Het is fijn als je pas naar 6 zes weken terug komt bij de eerste begraasde weide. Zodat het land ook rust krijgt. 

Behalve rotatiebegrazing kun je ook kiezen voor strookbegrazing. Hiermee kun je hetzelfde resultaat bereiken, op voorwaarde dat je grote stroken bijgeeft en de kort begraasde stukken terug afsluit. Strookbegrazing is interessant wanneer je ook wilt hooien. Je behoudt dan een grote weide die machinaal gehooid kan worden tussen midden juni en midden juli. Daarna kunnen paarden dan toegang krijgen tot de weide middels strookbegrazing. Je wilt per nieuwe strook minimaal 500 m2 aanbieden zodat paarden gaan neuzen naar favoriete plantjes. Ook heb je meerdere entrees nodig. 

Haal je paarden van weide als het gras gemiddeld nog maar 5 cm hoog staat

Ruimte voor herstel

Geef je grasland tussen de beweiding door voldoende rust. Zodat het gras bij kan groeien en de bodem kan ademen. Een richtlijn is zo een 6 weken. Dit hangt echter ook af van de bodem, de beschikbare voeding en de verhouding beschikbaar grasland ten opzichte van het aantal paarden. Voordat je een weide opent, staat het gras het beste langer dan 15 cm. 

Ook voor de winterrust mag het gras niet tot tegen de grond begraasd worden en hou je best een lengte van 5 cm aan. Pas vernieuwde weides staan best 10 cm hoog tegen de vorstperiode om vorstschade te voorkomen. 

Heb jij advies nodig?

Heb je hulp nodig bij de inrichting van je terrein of het maken van een weidebeheerplan?

Bezoek de website en neem contact op via het contactformulier.