Ervaring Haybutler

Begin dit jaar ben ik hooi gaan voeren via een hooiautomaat. Ik koos voor de Haybutler van Paddock Tweaks. Inmiddels heb ik de hooiautomaat ruim een half jaar in gebruik. Ik merk dat veel mensen een hooiautomaat overwegen, maar twijfelen of het voor hun de oplossing is.  Daarom deel ik graag mijn ervaring.  Wil je weten waarom ik een hooiautomaat zocht? Of waarom ik koos voor de Haybutler? Lees dan de blog Haybutler. 

 

De Haybutler is onmisbaar geworden

Sinds de installatie van de Haybutler op 19 dec 2021 heb ik hem elke dag gebruikt. Ik moet er eigenlijk ook niet meer aan denken om hem te missen. Zoals het een butler beaamd functioneert hij als persoonlijke assistent en zo ervaar ik dat ook. 

 

Alles gaat door

De hooiautomaat zorgt dat alles doorgaat als ik er niet ben. Wanneer ik veel afspraken buiten de deur heb, op vakantie ben of ’s nachts in bed lig.  Voor de paardenoppas is het gebruik van de Haybutler ook heel erg fijn. Het maakt het zorgen voor de paarden een stuk eenvoudiger en minder zwaar. De gebruikersinstructie is bovendien zo eenvoudig, dat iedereen hem na één keer uitleggen kan programmeren. 

 

Hooi-inname vertragen

Het vertragen van de hooi-inname is via de Haybutler veel eenvoudiger dan met hooinetten. Het vullen van alle slowfeeders, het gezeul met de hooinetten en dan ook nog eens zelf elke 4 uur naar buiten om ze te verspreiden, dat kost veel tijd. Wanneer ik vervolgens van huis ben, vraag ik me toch heel de tijd af of ze niet te lang zonder zullen staan. 

 

Rust in de kudde

Niet alleen mij brengt de hooiautomaat het rust, ook de paarden zelf. In mijn kudde van 3 pony’s heb ik verschillende voedingsbehoefte. Het zijn alle drie sobere pony’s. 

Maar door het verschil in grootte is er toch een verschil in voedselinname.  Door de aanschaf van de Haybutler kan ik Mòrag precies voeren wat zij dagelijks mag innemen. Zij claimt het eten in de Haybutler en dus eten Joep en Santos daar niet van. Zij krijgen hun afgemeten hooi op locaties waar Mòrag niet kan komen. Zo blijft iedereen rond en gezond zonder ooit tekort te ervaren. 

De Haybutler en meerdere paarden

Voor mij is de Haybutler een uitkomst omdat ik er één paard zeer exact mee kan voeren. Je kunt de hooiautomaat echter ook voor meerdere paarden gebruiken. Is Mòrag afwezig, dan eten Joep en Santos met veel plezier samen uit de Haybutler. Of paarden het eten uit de Haybutler kunnen delen, hangt dus meer af van hun onderlinge relatie dan van de Haybutler. Zijn het zeer goede vrienden die alles delen,  dan kan de Haybutler meer paarden tegelijk bedienen. Gaat Mòrag in de toekomst op trainingsweekend, dan heeft mijn man het lekker makkelijk met de Haybutler. 

Instellen Haybutler

Elke dag stel ik de Haybutler opnieuw in. Als ik geen afspraken heb doe ik dat het liefst in de lunchpauze. Even lekker naar buiten en de armen en benen strekken. Dan leg ik een plak hooi direct in de ruif of hang een browsing hooinetje op. Ik stel vervolgens de klok in om vier porties uitgesteld te voeren. Het schema ziet er bij mij vaak als volgt uit: 

14:00 uur: handmatig voeren en Haybutler instellen

18:00 uur: Balancer geven en handmatig hooi voeren

22:00 uur: lade 1

 2:00 uur: lade 2

 6:00 uur: lade 3

10:00 uur: lade 4

Ben ik overdag niet huis, dan stel ik de klok vaak twee keer op een dag in. Dat is zo eenvoudig om te doen, dat ik het snel wijzig mocht ik van huis moeten. Het is prettig dat er dan toch elke 4 uur gevoerd wordt. 

 

Werk je buitenshuis? Dan is dit mogelijk een prettig schema. 

23:00 uur: handmatig voeren en Haybutler instellen

 3:00 uur: lade 1

7:00 uur: lade 2

11:00 uur: lade 3

15:00 uur: lade 4

19:00 uur: Balancer geven en handmatig hooi voeren. 

Wanneer je de klok bijna twee keer per dag instelt, gaan de meegeleverde penlite batterijen zo een 3,5 maand mee. Elke keer dat je het bedieningspaneel activeert, licht het scherm ook op en dat verbruikt relatief veel stroom. Voor € 5,00 heb je echter 10 nieuwe batterijen. De Haybutler heeft er  maar 4 nodig. Met één nieuwe set kun je dus makkelijk een jaar vooruit.  Je kunt de duur van de batterijen goed bijhouden via het bedieningspaneel. Maar de Haybutler zal je op tijd waarschuwen. Er is dan nog genoeg tijd om batterijen te kopen. 

De Haybutler vullen

Wanneer je de Haybutler vult, is het belangrijk dat je met plakken werkt. Je kunt een plak best scheuren, maar het dient enigszins compact te blijven. Een losse pluk hooi kan blijven hangen in de schacht waardoor het niet in de ruif valt en niet bereikbaar is voor je paard. Schuif de plak ook niet ver naar achter. Dan is de kans juist groter dat het de vergrendeling van de lade blokkeert waardoor die niet opent.  Gewoon losjes de plak op het schap plaatsen, dat is het beste.  Ik heb in het begin bewust geëxperimenteerd om te ontdekken hoe los de plak hooi mag zijn, door vervolgens na elke voerbeurt te gaan controleren of het goed gegaan was. Daar ontwikkel je dan snel gevoel voor.  Het aantal haperingen kan ik op één hand tellen. 

Schoonmaken van de Haybutler

De Haybutler staat bij ons buiten aan de track. Daar staat hij in weer en wind. Het apparaat is vervaardigt uit aluminium en RVS. Hierdoor ziet hij er (na het verwijderen van een vogelpoepje) direct weer als nieuw uit. Het onderhoud van de Haybutler bestaat bij mij uit:

 • Zo nu en dan eens een doekje erover. Zodat hij mooi staat te stralen wanneer er bezoekers zijn in De Paardentuin. 
 • Het hooinet uitwassen. Dat gebeurt elke 3 à 6 maanden. 
 • Op dat moment maak ik gelijk de plaat schoon waarover het hooi in de ruif schuift. Daar kan na verloop van tijd wat hooi aan de randen aankoeken. 
 • Aan de binnenkant stof ik de Haybutler zo nu en dan af. In de randen van de deur blijft regelmatig wat hooi achter. 

 

Voordelen van een hooiautomaat

Een hooiautomaat is naar mijn inzien dé oplossing om de voedselinname van paarden te reguleren. Je kunt de hoeveelheid ruwvoer eenvoudig op een gelijkmatige manier over de dag verdelen.

Met als belangrijkste voordelen voor het paard:

 • Het continu eten van kleine beetjes sluit het beste aan op het natuurlijke foerageergedrag.
 • De voedselinname vertraagd en toch ontstaat er een gevoel van continu aanwezigheid van hooi.
 • De bloedsuikerspiegel blijft beter in balans. Insuline is beschikbaar voor andere lichaamsprocessen.
 • Het hooi blijft schoon en droog.

Met als belangrijkste voordelen voor de eigenaar:

 • Je hebt meer zicht op de hoeveelheid hooi die je voert.
 • Je kunt met twee voerbeurten 10 porties aanbieden.
 • Geen stress meer over hoe lang je paarden zonder hooi staan.
 • Minder verspilling van hooi.

De Haybutler ervaren

Tijdens activiteiten in De Paardentuin, kun je de Haybutler zelf ervaren. Zo ook op de open dag op 6 augustus 2022! Kom gerust kijken hoe eenvoudig de Haybutler zich laat bedienen en hoe zorgvuldig alles is afgewerkt. Wil je meer over de Haybutler of een Haybutler aanschaffen? Ga naar de webshop van Paddock Tweaks. Er is nu ook een doe-het-zelf-pakket beschikbaar!