De ellende van houtsnippers

Paardentuinen-Help mijn paddock is een modderpoel-houtsnippers--modder-modderpaddock-droge paddock

Houtsnippers lijken de redder in nood, een geschenk uit de hemel voor elke ‘Moeraslandbeheerder’ Je kunt houtsnippers gratis afhalen bij de gemeentewerf of wanneer je voor ietwat langdurige kwaliteit wilt gaan, aankopen in de vorm van dennenschors. Dennenschors is de meest duurzame soort onder de houtsnippers. Maar wat is duurzaam als het gebruik betekent dat je dit zal moeten blijven aanvullen zolang je een droge paddock wilt behouden? Een kostenplaatje van €1500,- per drie jaar is heel gebruikelijk en vast niet waar je op gehoopt had?  Hier volgt een uitleg waarom houtsnippers geen goede keus zijn voor je track of paddock.

 

Houtsnippers vs boomschors

Houtsnippers zijn stukken gehakseld hout afkomstig van takken van verschillende struiken en bomen.  Deze takken gaan met blad en al door de versnipperaar. De boomschors is voornamelijk afkomstig van de schors van de Pinus maritima, de zeeden. De zeeden is een boom die afkomstig is uit het Middellandse Zeegebied. Het wordt vanuit Zuid-Frankruijk of Portugal naar Nederland getransporteerd. Het verschil tussen houtsnippers en boomschors is de levensduur. Boomschors gaat gemiddeld bij goede omstandigheden vijf jaar mee. Houtsnippers verteren vaak na één à twee jaar. Vanwege de afkomst van dennenschors is het een stuk duurder in de aankoopprijs dan houtsnippers.

 

Houtsnippers en natuurlijke processen

In de natuur worden takken afgebroken tot fijner materiaal door een rottingsproces waar schimmels en bacteriën en allerlei insecten bij aan te pas komen. Tijdens dit composteringsproces worden eerst de gemakkelijke onderdelen afgebroken, daarna komen de moeilijkere structuren aan de beurt. Het eindresultaat is humus. Humus is bruin tot zwart van kleur, kruimelig van structuur, erg licht in droge toestand, geurend naar verse aarde en kan meerdere malen zijn eigen gewicht aan water vasthouden. In een bos wordt meer humus aangevuld, dan dat er verbruikt wordt. Zo ontstaan gezonde bodems met veel biologische activiteit. De meest gebruikte toepassing van houtsnippers is als mulchlaag tussen de beplanting. De 5 á 8 cm dikke laag snippers remt de onkruiddruk omdat zonlicht de slapende zaden in de bodem niet kan bereiken. Het voorkomt tevens het uitdrogen van de bodem en de laag snippers wordt door het bodemleven langzaam afgebroken tot organische stof.  Het organische stofgehalte neemt daardoor toe. Planten groeien daarin goed. De rijkdom aan bodembeestjes zorgt voor vele poriën en gangen.  Water kan daardoor goed in de bodem zakken. Dit maakt de bodem luchtig en vochtig als een spons.

 

Samengevat zijn de voordelen van houtsnippers:

  • het beperken van onkruid
  • verminderen van wind- en watererosie
  • verbeteren van organisch stofgehalte in de bodem
  • een toename van biologische activiteit

 

Het nadeel van houtsnippers is:

  • de korte levensduur van slechts 1 à 2 jaar.

 

Gebruik géén houtsnippers op je track

Maar wat betekent dat voor houtsnippers in de paddock? Daarin zakt niet alleen water, maar ook paardenhoeven makkelijk weg. Een spons heeft namelijk geen draagkracht en stabiliteit. In een paddock leidt die sponswerking tot een instabiele bodem die de puntsgewijze druk van paardenhoeven geen weerstand biedt. Wanneer de snippers composteren en de dikte van de laag afneemt, staan paarden al snel weer in de drab. Dikwijls al na één seizoen. Je zult om die reden de laag snippers moeten blijven aanvullen met als gevolg dat de dikte van de onstabiele, compostachtige, laag verder toeneemt. Wanneer je dan na verloop van tijd inziet dat deze situatie niet houdbaar is, moet er dieper afgegraven worden. Onderstaande foto laat het resultaat zien van een dikke laag voorgedroogde dennenschors na twee jaar. Wat wél te doen bij modderproblematiek? Lees de blog ‘Help, mijn paddock is een modderpoel!’

Paardentuinen-Help mijn paddock is een modderpoel-houtsnippers--modder-modderpaddock-droge paddock

Laat een reactie achter