Afrastering

Met behulp van afrastering kunnen we een veilige leefomgeving creëren waarin onze paarden zelfstandig vrij kunnen rondlopen. Een omgeving waarin paarden zichzelf kunnen zijn en vrij kunnen exploreren. Hoe kies je een goede afrastering? 

Veiligheid

Het is op de eerste plaats belangrijk dat de afrastering zelf ook veilig is! Gebruik geen materialen waarin het paard verstrikt kan raken, zoals gaas of staaldraad. Vermijd materialen die scherp zijn, zoals prikkeldraad. Een stroomafrastering of ondoordringbare veekeringhaag zijn de veiligste keuze. 

 

Passend in het landschap 

De afrastering heeft veel impact op de uitstraling van het landschap. De mooiste inpassing krijg je wanneer je de afrastering combineert met beplantingsstructuren zoals houtsingels, hagen of struweelheggen.  Afhankelijk van het materiaal dat je gebruikt, valt de afrastering meer of minder op in het landschap.  Wit stroomlint/- draad is veel meer aanwezig dan bruin- of zwartkleurig materiaal. De witte variant is dan misschien iets goedkoper. Het resultaat dat je behaalt met onopvallende materialen is ruim 200 % mooier. Je hoeft niet bang te zijn dat je paard die afrastering niet ziet. Het contrast tussen kale track en begroeiing vormt, eens ze bekend zijn met de route, een goede herkenbaarheid. 

Giftig

Vermijdt materialen die giftig zijn. Giftig voor je paard, maar ook voor de natuur. Zo zijn palen van acacia (Robinia) uiterst giftig voor paarden. Gecreosoteerde palen zijn onder vacuüm en een hoge druk geïmpregneerd met creosootolie.  Een vloeistof gemaakt van steenkoolteer. Geïmpregneerde palen zijn vaak bewerkt met Tanalith E. Impregnatiezouten die voor een groot deel bestaan uit koper(sulfaat) en een biocide. Er wordt vaak geschreven dat alle chemicaliën in dit proces veilig zijn en gebruikt kunnen worden in de buurt van mens, dier en milieu. Tanalith E schijnt wél zeer schadelijk te zijn voor waterorganismes.