Ga zaaien!

Geschikte locatie kruidenstroken

Kruiden houden over het algemeen van een zonnige standplaats. Je vindt ze vooral op open plekken zoals graslanden, dijken en in bermen. Een wat schralere bodem geniet de voorkeur omdat ze anders teveel concurrentie van grassen ondervinden.

 

Om te voorkomen dat paarden de kruiden vertrappen, kun je ze het beste zaaien in een aparte strook waar paarden geen (permanente) toegang tot hebben. De berm naast de track, een strook of een hoek in het weiland zijn geschikte locaties die je eenvoudig kunt afschermen. Indien je de strook aan de zuidwestzijde van je weiland aanlegt, zullen de zaden met de meest voorkomende windrichting over het weiland verspreiden.

 

Zaaien

Zaai in augustus – september, het moment van de natuurlijke zaadval. Je hebt van kruiden maar heel weinig zaad nodig. Zo een 1 gram per m2. Elk zaadje wordt namelijk een plant. Dat is heel wat anders dan wanneer elk zaadje een grassprietje wordt.

 

Zo weinig zaden zijn wel lastig gelijkmatig te verdelen over een oppervlak. Door de zaden te mengen met fijn zand of zemelen kun je ze gelijkmatiger uitstrooien en je ziet direct waar je al bent geweest!

 

Wanneer de zaden een plekje op de grond vinden, zorgen wind en regen dat ze voldoende met aarde bedekt worden. Dit kun je zelf uiteraard nabootsen door lichtjes in te harken. Sproeien is niet nodig. De zaden blijven in kiemrust tot de juiste omstandigheden (temperatuur/ vocht) ontstaan. Je kunt dus gerust wachten op de eerste regenbui. Zijn de zaadjes echter eenmaal ontkiemt, houdt dan wel in de gaten dat ze niet uitdrogen.

 

Oogsten

Over een aantal maanden kun je genieten van alle geuren en kleuren in jouw kruidenstrook. Het zal er gonzen van de vlinders en bijen. Zo nu en dan kun je er wat bloemen uitknippen voor een heerlijke salade voor je paard. Laat je paard tot september niet zelf grazen uit de strook! Dan worden de planten afgegeten voordat ze in het zaad komen en kunnen ze zich aan het eind van de zomer niet uitzaaien.

Laat een reactie achter