Autochtoon zaad

September is de zaaimaand bij uitstek. In de periode augustus-september vindt namelijk de natuurlijke zaadval plaats. In een Equi Habitat® vormen kruidenstroken een natuurlijke apotheek voor het paard. Daar vinden paarden planten met specifieke medicinale eigenschappen en/of voedingswaarden. Daarnaast zijn kruidenstroken een waardevol leefgebied voor vlinders, bijen en andere nectarbehoevende insecten. Ruigte stroken bieden ook schuilgelegenheid voor wilde hazen, fazanten, patrijzen en andere dieren die graag onopgemerkt door het landschap bewegen.

Als je gaat zaaien is het belangrijk dat je het juiste zaait. Zaai ‘#PlantenVanHier’.  Oftewel zaai autochtoon zaad. Als we het hebben over autochtone planten dan bedoelen we planten die genetisch uit Nederland afkomstig zijn sinds de kolonisatie na de laatste ijstijd. Deze bomen, struiken of planten zijn het best aangepast aan de lokale bodem en de klimatologische omstandigheden.

 

Autochtoon is dus net iets anders dan inheems. Inheems wil zeggen hier in Nederland thuishorend. Zo kan in een ‘wilde bloemenmengsel’ zaad zitten van inheemse planten.  Bijvoorbeeld  een korenbloem. Maar veel zaaizaad dat op de Nederlandse markt wordt aangeboden is van buitenlandse herkomst, ook als het inheemse soorten betreft. Veelal komen deze vanuit Zuid of Oost Europa. Vaak zijn deze goedkoper dan zaad van autochtone herkomst. Maar deze planten hebben andere genetische eigenschappen al lijken ze voor ons oog precies hetzelfde. Buitenlandse bloemen hebben vaak een structuur waar onze wilde bijen niet optimaal nectar of stuifmeel kunnen halen. Ook bloeien deze soorten vaak eerder of later dan de autochtone planten. Hierdoor missen sommige wilde bijen in het vroege voorjaar een belangrijke voedselbron.

 

Wat het extra erg maakt is dat deze ‘buitenlandse’ planten wél kunnen kruisen met onze inheems autochtone planten. Hierdoor ontstaan mengingen en krijgt de nieuwe inheemse plant eigenschappen mee minder geschikt zijn voor ons klimaat en onze insecten.

 

Wil je zaaien, zaai dan autochtoon zaad. Dit is veel beter aangepast aan de Nederlandse natuurlijke omstandigheden en daardoor ecologisch gezien veel waardevoller. Er zijn enkele bedrijven in Nederland die ecologisch verantwoord inheems zaaizaad verkopen:

  • Paard en Plant
  • Biodivers
  • Cruydthoeck
  • De Morgenster-zaden
  • De Bolderik

 

Bronnen:

Laat een reactie achter